UPCity
KERESÉS
keresés
 
CIKKEK
Hírek
Témák
 
FORRÁSOK
Módszertan
Fogalomtár
Linkek
 
ADATTÁR
Cégek
Szaknévsor
 
EU-LEARNING
Stratégiák
Források
 
RÓLUNK
REGISZTRÁCIÓ
KAPCSOLAT
OLDALTÉRKÉP

 

INTERAKTÍV
Fórum
 
SZOLGÁLTATÁSOK
Állásbörze
Termékkalauz
 
ARCHÍV
Publikációk
Háttéranyagok
Demók
Szervezetek
Projektek
 

Legfrissebb anyagok


nyomtatás
WiMAX-alkalmazást terveznek Milwaukee-ban is

forrás: Oktopusz

Jövőre az USÁ-ban elsőként indíthat be WiMAX-technológiára épülő drótnélküli internetszolgáltatást a Milwaukee-i állami iskolakerület. A kétirányú kommunikációt biztosító nagy sávszélességű technológia oktatási célú felhasználása a tervek szerint 2007 augusztusában veszi kezdetét.

A Milwaukee-i (USA) állami iskolakerület a WiMAX nevű nagy sávszélességű drótnélküli technológia bevezetésével kívánja eljuttatni az oktatási szolgáltatásokat a nevelők és a szülők számára. A célkitűzés szerint a pedagógusok és a tanulók családja számára otthon is elérhetővé fog válni, és ehhez a nagy sávszélességű WiMAX megoldás tűnik a legalkalmasabbnak és egyben leggazdaságosabbnak is. A WiMAX azoknak a családoknak a számára is elérhető internetes megoldást biztosít, akiknek még a telefonvonal kifizetése is gondot jelent. A WiMAX ráadásul változatos, minőségi szolgáltatást tesz lehetővé, amely össze sem hasonlítható a betárcsázós hálózati kapcsolatok nyújtotta lehetőségekkel. Az oktatási anyagok tartalmazhatnak videókat, grafikákat, hanganyagokat, és egyéb összetett, kapacitásigényes programokat is - a WiMAX hálózat mindehhez kellő sebességet biztosít.

Az iskolakerület jelenleg a tesztelés előkészítésénél tart, a nyolc kilométer átmérőjű területet lefedő rendszer üzembehelyezésének várható időpontja 2007 augusztus.

A Milwaukee-i iskolák a WiMAX rendszeren keresztül a Federal Communications Commission (Szövetségi Kommunikációs Bizottság) által megjelölt tévécsatornák programjait kívánják sugározni. Korábban a 2,5 gigahertzes (GHz) frekvenciát oktatási programok egyirányú kiosztására használták, most a WiMAX révén azonban a kétirányú kommunikáció is lehetségessé válik. Tervek szintjén szóba került az Európában és Ázsiában gyakran használt 3,5 GHz hullámsáv használatba vétele is, de ehhez további engedélyek megszerzése szükséges.

Jelenleg a legtöbb drótnélküli internetszolgáltatás Wi-Fi technológiára épül. A WiMAX előnye a Wi-Fivel szemben, hogy nincs szükség olyan sok antennára: a WiMAX tesztelten képes egyetlen antennával több kilométeres körzetben biztosítani elérést.

A becslések szerint a Milwaukee iskolakerületben megindult beruházás teljes költségigénye kb. 500 000 USD lesz. Az eredeti tervek szerint az iskolakerület a Milwaukee állami oktatási hálózat kiépítését a Milwaukee Area Technical College-zsal és a University of Wisconsin-Milwaukee-val együtt kezdte volna meg, de a két felsőoktatási intézmény végül nem vesz részt a projektben. Az iskolakerület jelenleg mérlegeli, hogy a technikai megvalósítást mely gyártó termékeivel kezdje meg.

Egyes szakértők szkeptikusak a WiMAX megoldással szemben, egy argentín gyakorlat (lásd: WiMAX - Lehetőségek és gyakorlat című írásunkat) viszont azt mutatja, hogy az iskolai alkalmazás tapasztalatai pozitívak.

További információk:
Milwaukee Public Schools
WiMAX Forum

szerző: [Oktopusz]
Impresszum
Partnerek
Adatvédelem
Médiaajánlat